Sunday, May 27, 2018

Era baru dan era abah kau

salam anakku..

harini dah masuk ramadhan yang ke 11 tahun 2018, abah nak beritau...  kerajaan malaysia baru saja bertukar pemimpin.. kalu dulu abah cerita perdana menteri ke 6 Dato seri Najib dari barisan nasional.. tapi sekarang Y.A.B Tun Dr Mahathir dari PAkatan Harapan.. abah malas nak cerita.. nnti dalam buku teks korang nnti (mungkin pakai slide da time awok. tak pakai buku teks dah) mesti akan menceritakan berkenaan politik dalam malaysia ni.. zaman anak abah taktau la sape plak pemimpin.. mungkin anak kepada Ahmad Maslan ke Cucu Ahmad Maslan ke, cucu YB Khairi Jamaluddin (YB KJ) kee..

abah nak ceritakan yang abah masih belum menjumpai emakmu lagi sampai sekarang.. igtkan ini lah ramadhan terakhir bersingle.. puasa tahun depan dapatlah jumpe mak kamu.. tp malangnye tak jumpe lagi.. so Usaha je la kann...

abah membuat perkiraan untuk cari kerja lain selain dari kerja icu jpm ni.. kalau takdapat tetap.. abah still akan mencari mana yang terbaik dan sesuai dgn minat dan kelayakan abah dan juga rezeki dimana2 kan...

abah nk anak abah membesar dgn sihat dan gumbira di samping keluarga tersayang.. dan dengarla cakap mak kamu.. jangan lukai hati dia tau... iya mmg mak kuat bebel. tp bebelan itu die ambil berat sama kauu.. jgn meninggikan suara sama sekali nnti abah lasing karang.. abah mmg garang kalu nak tau.. tapi mak kamu nnti mungkin lagi garang... 


sekarang lagu yang viral lagu " bahagia " dari eza edmond  .. dan  " shantik" dari siti badriah.. nnti google la tgk .. agak2 boleh pegi tak lagu zaman abah ni.. lagi ape lagi ya abah nak kongsi..
tadi abah duk bertukang dengan nenek kau pasang roda kat gerobok nenek kau laa... nnti nak beraya mudah nak tolak2 je gerobok tuh . takyah nak angkat2 dah.. bijak kan.. hah pastu abah beli henpon baru vivo v9 hee.. duit kumpul claim bulan lepas.. hehee.. pastu minggu depan abah nak ambik kete kat temerloh kat toyota centre dah siap dah kot.. 2 bulan da masuk wad. sebab langgar kerbau mase balik dari program GEME LoGHAT PHG di termeloh 24.3.2018.. nasib badan..


sampai situ jelah abah cerita ya.. salam sayang mak kaww.. hehehe

Sunday, October 29, 2017

time aboh keje kat johor

assalamu alaikum anakku,

hari ini abah nak ceritakan mase abah keje di johor, abah keje kat johor ni tak lame. setahun 2 bulan je abah keje kat johor. tapi rase cam dah keje 10 tahun lame.. abah bekerja di skudai johor bahru di sebuah syarikat bumiputra swasta yang dirahsiakan namenya,  abah mmg suke bekerja. biase lah baru dapat kerja kan. ape2 pun tak kisah. aslkan keje. nak cari pengalaman.

tp
abah assistant project manager cum  project engr., site supervisor, designer, draughman, clerk, cleaner, storkeeper, general worker, driver,planner .. benar mmg semua tuh kerje abah buat dgn gaji yang ciput, cuti yang terhad, tiada cuti, tiada OT, hanya elaun telepon je.  cuti takdi ganti dan dibayo. perit, woh...  tapi semua itu abah anggap dugaan dan cabaran bagi abah dalam mencari pengalaman kerja.


 ini time abah dengan housemate abah time belajar kat uthm dulu, semua keje johor.. anakku igt tau muke2 seko2 ni... kalu jumpe mereka bantu la mereka dgn kasih sayang. kerana selama abah belajar di johor mereka la yang menjadi saudara abah kat sana. (maaf muke abah mu gelap cam bangla)
 ni kawan abah mase abah keje kat istana pahang dulu. (nnti abah citer mase abah keje kat istana pahang pulak) ini namedie pat atau Rafiqa Binti Zainal. lame dah abah berkawan dgn die. dari umur 20 tahun sampai sekarang.. die pramugari.


 ini taime abah mandi air terjun kat tanah tinggi johor ntah lupe ape name air terjun tuh.
mase ni abah wat kerje kat mersing 2 bulan. ni ondaway nak balik jb balik lah.. mandi luhhh
abah mu ni mmg suke dgn air terjun.. so tak pelik la kalu ade anak2 abah nanti suke air terjun.


 ini abah hangout lagi mase ni rate2 belum berkahwin lagi. habis keje abah lepak la dgn pakcik2 ni semua
 ni pulak kawan baik abah kawin.. uncle nizam dgn untie muni.. inipun banyak tolong abah juga.. anak abah igt tau.. kene layan baik dieorang ni nnti..


 ini pulak time abah tgh bekerja wat projek di damansara alif. wat keje landskap kat sini



time makan. sambut bufday uncle sabah


 gelapkan abahmu ni.. keje tgh panas...biase lah ,patut time ni tak jumpe mak kamu..


 ni opis abah.. fuh mmg landskap abis opis abah, layan movie je selalu kat sini



time ni abah dgn uncle kat joho tu semua jamming.. abah mmg main drum...(abah nak anak2 abah pon pandai main alat musik) heeeee tgk la maknye bagi ke idak kan.. pasal mak korang jangan risau. nnti abah uruskan... tadak hal lah..



stakat itu je dulu yaaa

Tuesday, August 29, 2017

Kepada anakku

kepada anak ku,

hari ni abah nak menceritakan perjalanan abah selepas pada belajar dahulu . Abah Konvo Tahun 2014 di UTHM, selepas habis belajar abah terus dapat kerja di Johor baharu, di sebuah syarikat bumiputra..(natang ape bumiputra tuh) wahai anakku yang noob.. bumiputra tuh seperti kumpulan Bumiputra Rokers... nnti anakku google la (tak tau zaman akan datang masih ade google lagi ke idak). nnti tau la maksud bumi putra tuh.

Anakku,

Sehingga hari ini abah masih belum menjumpai ibu mu. ntah menyorok dimana abah cari.. untuk mempunyai mu wahai anakku, abah perlu menemui ibu mu dengan segera. kalau abahmu ni tak menjumpai ibumu dgn segera.. maka abah takkan berjaya untuk menghasilkan anakku ini yang ensem/comey cam artis kpop.. baka abah mu ni ade la kpop... kpop versi terbakoo la..

Anakku,

mungkin zaman kamu nnti akan lebih mencabar menjelang 2050 nnti , sekarang 2018 perdana menteri zaman abah (YAB Dato Seri Mohd Najib Bin Tun Razak) memperkenal kan TN50 Tranformasi Nasional 2050 la maksudnye. abah pon ade terlibat dgn program TN50 bnyk inspirasi dari anak muda (golongan abah skang la)  antaranye yang sempat abah kutip semasa program itu, pelajar2 sekolah tidak lagi membawa buku tesk tebal ke sekolah, ( penat bahu budak2 nak bawak buku tebal2 ke sekolah)  satu pembaziran kertas dan pembaziran global. bnyk pokok kene tabang tau nak menghasilkan kertas tuh. nnti korang ke sekolah hanye membawa tablet je la kot.. atau cam citer ironman tuh ke, pasific rims tuh ke..( nnti try cari citer tuh kalu ade) abah tak suke korang layan drama melayu time magrib tuh.. gi layan citer omputih.. biar berkembang sikit otok tuh, jangan jumut sgat ok?...jangan amalkan KBAT ( kemahiran Berfikir Aras Tinggi)  Katak Bawah Tempurung.

Anakku..

kalau nnti abah sudah tua, jagalah abah dengan kasih syang seperti mana abah jaga kamu ketika masih kecil, mungkin akan datang abah akan susah , mungkin abah akan senang, tetapi igt, bantu la orang yang disekeliling kita dengan ikhlas, bantu selagi mampu, jgn pernah jemu, jgn kamu bergaduh Adik beradik., nnti abah piat dengan rotan, tgk la degil2 nnti abah rotan je. tapi tak tau la.. mungkin mak kamu lebih garang dari abah.. nasih korang la dapat mak garang nnti kan.. ape2 itu mak kamu . utamakan mak kamu dahulu wahai anakku, mak kamu, mak kamu, mak kamu, baru abah.. igt tuh.. syurga itu di bawah tapak kaki mak mu, tp syurga mak mu di bawah patak kaki abah.... hahahahaaah


nnti abah cerita perihal abah time abah keje yaa...

Wednesday, February 17, 2016

Wednesday, November 19, 2014

Konvo 14


assalamualaikum..

mule2 sekali aku nak ucapkan berbanyak2 terima kasih kepada mak dan ayah saya.. kerana tanpa jemu sentiasa memberikan semangat untuk berada ketahap ini..

ini sedikit gambar pada hari konvokesyen ke 14 uthm.







































http://bit.ly/17xmDgK